fredag den 14. september 2007

chankonabe-en japansk ret


Chankonabe er en japansk stuvning eller gryderet. Den er oftest spist i store mængder af sumo-brydere som en del af en vægt forøgelses diæt (så ikke en light ret).

Den indeholder DASHI eller kyllingefond med SAKE eller MIRIN (sake light) for at give ekstra smag. Hoveddelen af retten består af forskellige proteinrige ingredienser såsom kylling, fisk, TOFU og nogle gange oksekød - og grøntsager. Selvom den anses for en delvis sund spise, bliver den ofte serveret i så store mængder med øl og ris, at det faktisk er en kaloriebombe.
Rester af retten kan anvendes som fond til nudelretter

Der er ikke nogen officiel opskrift på retten, og ofte anvender man hvad kokken lige har (kokken er ofte en junior sumobryder) det er traditionelt at serverer retten efter rang og senioritet. Med den ældste RIKISHI (professionel SUMO bryder) og evt. gæster, som første modtagere og de resterende brydere bagefter.

Det er også en populær spise på resturanter der ofte er bestyret af pensionerede SUMO brydere, som specialiserer sig i retten. Under sumo legene serveres der udelukket CHANKONABE med kylling, da dem der spiser det (SUMObryderne) altid bør være på to ben (som en kylling) i modsætning til 4 ben (okse) eller ingen ben (fisk-som indikere man ligger på ryggen og derved har tabt!)

Ingen kommentarer: